HTML

nem megy ez a magyar :(

2011.10.18. 17:11 - Az0r

FUNKCIÓ

nagy nehezen meghatároztam magamnak, hogy a szó nagyjából azt jelenti: az a feladat, amelyet adott dolog segítségével el lehet végezni. minél alapvetőbb ez a feladat (pl. túlélés, stb.), annál fontosabb ez a funkció. szóval a dolgoknak talán van elsődleges funkciója (ez a feladat (melyben benne van egy cél, és az annak eléréséhez szükséges műveletek halmaza többé - kevésbé), amelynek elvégzése adott dolog létezésének célja, melynek elvégzésére kvázi létrejött.

ettől nem lett okosabb - akkor, most se vagyok inkább az, de rájöttem, hogy következtethettem volna  ügyesebben :) -, gyors google statisztikával megállapíttattam, hogy a "funkciót lát el" - ha nem is vészesen, de - gyakrabban fordul elő, mint a "funkciót tölt be", ami alapján valószínű, hogy előbbi a helyesebb - feltételezve persze, hogy többen írnak helyesen az interneten, mint nem - ami egyáltalán nem biztos, de ha más nem köznyelvileg ezt a valószínűbb talán, hogy helyesnek fogják gondolni mások... (Persze ezt a valószínűséget csökkenti, hogy tudjuk, hogy egyetemi tanár az illető, aki olvasni fogja)

sok időd van...

végre, végre! de jajj, ekkor vettem csak észre, hogy maga a funkció szó lehet, hogy nem is illik oda, most kereshetnék másikat, de annyira bosszant, hogy nem tudom eldönteni, biztosan helyes - e az ott vagy semmiképp.

a mondat így hangzik: "A cikkben a 10 melléknévből álló „derogation scale” csak mellékes funkciót tölt be."

Ez nálam azt jelentené, hogy a cikk célja nem annak mérése és az az alapján való következtetések, amire ez a "derogation scale" szolgál (és amit mér is, ebben a vizsgálatban is, rendületlenül), hanem ez a skála csak egy mellékes adatot szolgáltat, amely nélkül a vizsgálat nem is feltétlenül lenne kevésbé érvényes. Tehát ennek a vizsgálatnak a fő célja - vagy elsődleges funkciója? annyira nem illik ide ez a szó! de a saját definícióm alapján még beleférne, (s ez a tény nyilván több dolgot is jelenthet...) - X, a "derogation scale" fő funkciója (ide határozottan illik, már úgy szerintem) Y. Ebben az esetben a vizsgálatban - melynek a "derogation scale" kvázi a része, az egyik eszköz, amelyet igénybe vesznek ennek a vizsgálatnak a során - a "derogation scale" mellékes funkciót tölt be?

A [esemény] célja X; B egy A során használt eszköz, melynek elsődleges funkciója Y. Y hozzájárul X - hez, de nem szükséges feltétele annak. Mondhatom, hogy A során B "mellékes funkciót lát el"? B a saját elsődleges funkcióját látja el, de X elérése szempontjából mellékes szerepet játszik. Vagy a mondatom tulajdonképpen azt feltételezné, hogy A [eseménynek] van elsődleges és (mondjuk) másodlagos funkciója, (nem pedig csak célja), és ezek közül B ez utóbbi elérésére szolgál? (De ha lenne is A [eseménynek] funkciója, mondhatnék - e ilyen mondatot, vagy az ugyanúgy helytelen lenne?)

Hm...

Talán arról van szó, hogy a vizsgálat itt nem egy dolgot (mondjuk általában a vizsgálatokat, melyeknek pl. funkciója, hogy új dolgokat tudjunk meg azokról a dolgokról,a miket vizsgálunk, vagy bármely az ezekből a konkrét lépésekből álló vizsgálatot általában jelenti, (amelynek mondjuk a funkciója megállapítani a BJW áldozatok leértékelésére való hatását,) hanem itt a vizsgálat szó erre a konkrét eseményre utal, hogy ezt a vizsgálatot ekkor és itt meg itt elvégzem, amelynek nem lehet funkciója, mert nem egy általános dolog, legfeljebb célja. (Ugyanúgy, ahogy annak sincs funkciója, hogy most épp gépelek, legfeljebb magának a gépelésnek, vagy a kezeimnek, amelyek gépelne. huhh :S)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapisagomsag.blog.hu/api/trackback/id/tr663312239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása